Pogona vitticeps (Parta-agama)

019680065_r
Pogona vitticeps (Parta-agama)
019545086_r
Pogona vitticeps (Parta-agama)
022637902_r
Pogona vitticeps (Parta-agama)
022555057_r
Pogona vitticeps (Parta-agama)

Parta Agama, pogona vitticeps, on yksi suosituimmista lemmikkiliskoista ja se on kotoisin Australiasta. Lemmikkinä se on helppohoitoinen ja käsittelyä sietävä, mutta jos suunnittelet liskon ostoa, perehdy ensin kunnolla liskon hoitoon ja ota huomioon, että liskoon uppoaa paljon rahaa ja aikaa. Mieti, oletko valmis viemään sen tarvittaessa eläinlääkäriin ja onko sinulla tilaa suurelle terraariolle. Ota myös huomioon, että aikuisena se saattaa kasvaa 50cm:n pituiseksi ja se voi elää hoidosta riippuen 5-12 vuotta.

Terraarion pitäisi olla vähintään 150cm x 50cm x 50cm, mielellään jopa suurempi. Yleensä Parta-Agamat viettävät suurimman osan päivästään oksilla katsellen omistajan touhuja ja lämpölampun alla lämmitellen. Sen vuoksi terraariossa pitäisi olla paljon kiipeilymahdollisuuksia, eikä piilopaikkaakaan sovi unohtaa. Terraarioon pitäisi järjestää viileä pääty, lämmin pääty ja lämmittelypaikka. Viileässä päädyssä tulisi olla noin 25 astetta lämmintä ja lämmittelypaikassa jopa 40 astetta. Yleislämpö terraariossa voisi olla suunnilleen 30 astetta. Terraarion pohjalle voi laittaa esimerkiksi hiekkapuhallushiekkaa.

Parta-Agamille pitää tarjota sekä kasvis- että hyönteisravintoa. Salaatin voi tehdä esimerkiksi kurkusta, tomaatista, salaatin lehdistä yms.. Hyviä ruokaeläimiä ovat esimerkiksi torakat ja sirkat. Jauhomatoja ja hiirenpinkkejä voi antaa silloin tällöin. Ruokaan lisätään kalkki- ja vitamiinilisät.

Sen verran vielä käsittelystä, että vaikka Parta-Agamat sitä sietävätkin, se ei tarkoita että ne siitä nauttisivat. Turha käsittely saattaa aiheuttaa liskoille stressiä. Toki liskoja on kiva pitää kädellä ja päästää jaloittelemaan asuntoon, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että niille on rakennettu hyvä koti terraarioon ja siellä niiden kuuluu suurin osa päivästä viettää.

Lähteet: Outoot.us, herppi.net

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti