Portugalinvesikoira

021941256_r
Portugalinvesikoira
021029261_r
Portugalinvesikoira
022200989_r
Portugalinvesikoira
018915439_r
Portugalinvesikoira

PORTUGALINVESIKOIRA

Käyttötarkoitus

Portugalinvesikoira on poikkeuksellisen kyvykäs ja kestävä uimari ja sukeltaja. Se on kalastajien erottamaton kumppani ja erittäin hyödyllinen, ei ainoastaan kalastettaessa vaan myös vahtiessaan ja puolustaessaan heidän veneitään ja omaisuuttaan. Kalastaessa koira on tarkkaavainen ja jos kala karkaa (koukusta tai verkosta), se hyppää vapaaehtoisesti mereen noutamaan sitä sukeltaen veden alle jos on tarpeen. Se ui myös noutamaan rikkoutuneen verkon tai irronneen ankkuriköyden. Portugalinvesikoiria käytetään myös viestinviejinä veneen ja rannan välillä, jopa pitkillä matkoilla.

Lyhyt historiaosuus

Entisaikoina portugalinvesikoiria esiintyi kaikkialla Portugalin rannikolla. Muuttuneiden kalastusmenetelmien vuoksi sitä on nykyisin lähinnä vain Algarven maakunnassa, jota tulisikin pitää rodun kotipaikkana. Koska portugalinvesikoiria on ollut Portugalin rannikolla jo hyvin kauan voidaan rotua pitää puhtaasti portugalilaisena.

Yleisvaikutelma

Keskikokoinen, lyhytrunkoinen, ääriviivoiltaan hieman kaareva tai lähes suoralinjainen. Tasapainoinen, roteva ja lihaksikas. Jatkuvan uimisen vuoksi lihakset ovat selkeästi havaittavat.

Käyttäytyminen / luonne

Kiihkeä, itsepäinen, rohkea, pidättyväinen ja rasitusta kestävä. Kova, läpitunkeva ja tarkkaavainen ilme ja verraton näkö- ja hajuaisti. Poikkeuksellisen älykäs ja oppivainen; noudattaa jokaista isäntänsä antamaa käskyä ilmeisellä mielihyvällä.

Karvapeite

Karva

Runsasta ja vahvaa. Peittää tasaisesti koko rungon lukuunottamatta kainaloita ja nivuksia, missä se on ohuempaa. Ei aluskarvaa.

Karvapeitettä on kahta laatua:

  1. Karva on melko pitkää, laineikasta, melko pehmeää ja hieman kiiltävää. Päälaen karva on pystyä ja korvien karvapeite selvästi korvalehteä pitempää.
  2. Karva on lyhyempää, melko kiillotonta ja muodostaa tiheitä, tiiviitä ja tasapaksuja kiharoita. Päälaen karva on samanlaista kuin muu karvapeite, kun taas korvalehdissä se on joskus laineikasta. 

Väri Joko yksivärinen tai kaksivärinen. Värit ovat musta, valkoinen ja ruskean eri sävyt; myös musta tai ruskea yhdistyneenä valkoiseen. Valkoinen väri ei tarkoita albinoa, vaan kirsun, suun ja silmäluomien tulee olla mustat. Mustilla, valkoisilla ja mustavalkoisilla yksilöillä iho on selvästi sinertävä. Kun karvapeite kasvaa pitkäksi, koiran takaosa, kuono ja häntä ajellaan. Hännänpään karva jätetään täyteen pituuteen töyhdön muotoon. Tämä leikkaus on rodulle tyypillinen.

Koko ja Paino

Säkäkorkeus

Urokset 50 – 57 cm, ihanne 54 cm ja nartut 43 – 52 cm, ihanne 46.

Paino

Urokset 19 – 25 kg ja nartut 16 – 22 kg.

Lisää tietoa portugalinvesikoirasta rotuyhdistyksen sivuilta osoitteesta ry

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti