Pyreneittenkoira

021672245_r
Pyreneittenkoira
018814359_r
Pyreneittenkoira
022298824_r
Pyreneittenkoira
019498566_r
Pyreneittenkoira

Pyreneittenkoira

Alunperin pyreneittenkoiran arvellaan periytyvän suurista Aasian vuoristossa tuhansia vuosia sitten vaeltaneista koirista.

Pyreneitten vuorilta pyreneittenkoira löysi ihanteelliset olosuhteet kehittymiselleen. Sen tehtävänä oli suojella laumoja petoeläimiltä ja rosvoilta, sillä sudet ja karhut, eivätkä myöskään kaksijalkaiset "ihmispedot" olleet tuntemattomia.

Suomeen ensimmäinen pyreneittenkoira tuli vuonna 1963. Rodun kasvatustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1969.

Nykyisin pyreneittenkoira on Suomessa enimmäkseen seura- ja vahtikoirana.

Pyreneittenkoiria on ollut Pyreneitten vuoristossa ammoisista ajoista lähtien. Ne tunnettiin jo keskiajalla, jolloin niitä käytettiin linnojen vahtikoirina. Rotu mainittiin Gaston Phoebusin kirjoituksissa 1300 - luvulla. Se oli arvostettu seurakoira jo 1600 - luvulla ja tunnettiin osana Ludwig XIV:n hovin loistoa. Ensimmäinen yksityiskohtainen kuvaus pyreneittenkoirasta on kreivi de Bylandtin kirjassa 1897. Ensimmäiset rotuyhdistykset aloittivat toimintansa kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1923 Réunion des Amateurs de Chiens Pyrénées laati virallisen rotumääritelmän Ranskan Kennelklubille Bernard Sénac - Lagrangen aloitteesta. Nykyinen rotumääritelmä on edelleen hyvin samankaltainen kuin vuonna 1923 laadittu, joskin siihen on lisätty joitakin tarkennuksia.

Yleisvaikutelma

Kookas, vaikuttava ja vahvarakenteinen, kuitenkin tietyllä tavalla tyylikäs.

Käyttäytyminen / luonne

Pyreneittenkoiria on käytetty suojelemaan itsenäisesti karjalaumoja pedoilta. Jalostuksessa päähuomio on kiinnitetty vahtimis- ja varoittamisominaisuuksiin sekä laumaan leimautumiseen. Tämän ansiosta koirasta on tullut voimakas ja ketterä sekä suojeltaviaan kohtaan lempeä ja kiintyvä. Itsenäisyys ja aloitekyky ovat ominaisia tälle suojelukoiralle, minkä vuoksi isännältä vaaditaan tiettyä auktoriteettia.

Lähde: [http://www.suomenpyrenelaiset.fi/pkrm.html]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti