Ranskanbulldoggi

022666793_r
Ranskanbulldoggi
019155586_r
Ranskanbulldoggi
019410123_r
Ranskanbulldoggi
020209312_r
Ranskanbulldoggi

Ranskanbulldoggi on saanut alkunsa hyvin ristiriitaisissa merkeissä ja on aiheuttanut melkoista toraa englantilaisten ja ranskalaisten koirankasvattajien välillä. Englantilaiset eivät nimittäin hyväksyneet sitä, että ranskalaiset käyttivät pienistä pystykorvaisista koiristaan bulldoggi-nimitystä. Ranskanbulldoggi on brittiläistä alkuperää oleva ranskalainen rotu, joka on kehitetty koiratappeluissa käytetyistä kookkaammista bulldogeista. Jotkut väittävät sen alkuperän olevan ranskalainen, mutta on selvää, että se polveutuu samoista esi-isistä kuin sen vastaava englantilainen rotu. Yksi tämän rodun erikoisista yksityiskohdista ovat lepakkomaiset korvat. Ne ovat suuret, leveät, kärjistään pyöristyneet ja ennen kaikkea pystyt. Sellaiset olivat tuskin kovin ihanteelliset tappelukoiralle.

Rakenteeltaan ranskanbulldoggi on matala ja tiivis, sen pää on kulmikas ja löysä nahka muodostaa sille tyypillisiä poimuja. Kuono on lyhyt, aivan kuin sisään painunut, mikä ei kuitenkaan vaikeuta hengitystä. Rotu tunnustettiin virallisesti vuonna 1898, mutta siitä huolimatta sen kansainvälinen suosio ei ole kovinkaan suuri, vaikka koira oinkin miellyttävä ja kotona viihtyvä seurakoira.

Alkuperä

Rodun alkuvaiheista tiedetään sen verran, että ranskanbulldoggi kuten muutkin bulldogit polveutuvat tiibetindogista, tiibetin mastiffista, joista makedonialaiset kehittivät lyhytkarvaiset pelkoa herättävät vahti- ja sotakoiransa makedoniandogit. Näitä koiria tuli foinikialaisten mukan Englantiin, jossa niitä alettiin kutsua "Bretagnen tappelupukareiksi". Rotu oli suurikokoinen ja luonteeltaan hurja. Sitä risteytettiin myöhemmin useiden muiden rotujen kanssa, ja varsinkin risteytykset terriereiden kanssa tuottivat pienempikokoisia muunnoksia. Ranskan ensimmäiset pienet bulldogit tulivat Normandiaan 1860-luvulla Nottinghamista muuttaneiden pitsinnyplääjien mukana, ja niitä risteytettiin ranskalaista alkuperää olevien koirien kanssa siten, että englantilaisten tappelukoirien rakenne ja ulkonäkö pysyivät lähes muuttumattomina, mutta koko pieneni. Pitkän aikaa ranskanbulldogeja käytettiin rotta- ja jopa metsästyskoirina.

Luonne

Nykyisellään ranskanbulldoggi on miellyttävä ja lempeä koira, joka on aina valmis leikkimään ja vahtimaan lapsia. Se ei juuri hauku, on tavoiltaan siisti eikä menetä kärsivällisyyttään odotellessaan pääsyä ulos. Rotu on myös hyvin älykäs, reipas ja helposti koulutettava ja tulee myös mainiosti toimeen muiden koirien kanssa. Rotu ei välttämättä sovi sisällä viihtyvälle ihmiselle, vaan tarvitsee liikkuvan omistajan.

Ulkonäkö

Ranskanbulldoggi on pieni koira, joka painaa 8-14 kg ja on noin 35 cm korkea. Sillä on voimakas nelikulmainen pää, jossa selvä otsapenger. Kuono on lyhyt ja sisäänpainunut, huulet ovat riippuvat ja koiralla on alapurenta. Kaukana toisistaan katselevat suuret, pyöreät ja tummat silmät. Korvat ovat tyvestä leveät, kärjistään pyöristyvät ja pystyt. Lyhyen, suoran, joskus korkkiruuvimaisen hännän koira pitää alhaalla. Karvapeite on lyhyttä pehmeää ja sileää ja väritykseltään brindle, pied tai fawn.

Lähde: [http://www.toydogs.net/rb/rotu.htm]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti