Ranskanluppa

022026901_r
Ranskanluppa
020908192_r
Ranskanluppa
022587060_r
Ranskanluppa
022627511_r
Ranskanluppa

Ranskanluppa

Ranskanluppa on suurin luppakorvainen kanirotu. Se kuuluu ns. jättirotuihin, täysikasvuisen yksilön ihannepaino on yli 5,5 kg. Uroksen ja naaraan välillä ei ole suurta painoeroa, mutta uros on ruumiinrakenteeltaan vielä massiivisempi. Ranskanluppa on rungoltaan tiivis, ihanne runko on lyhyt mutta leveä. Pää on tiivisti kiinni rungossa, kaula on hyvin lyhyt ja leveä, antaen vaikutelman kaulan puuttumisesta kokonaan. Korvat ovat hyvin laskeutuvat ja edestä päin katsottuna hiukan sisäänpäin kaarevat. Standardin mukaan pituus korvasta korvaan mitattuna on vähintään 36cm. Värivaihtoehtoja on useita.

Ensimmäinen kirjallinen merkintä rodusta on vuodelta 1845 ranskalaisessa kirjassa Le Jardin de Plantes. Ranskanluppa kehitettiin lihakaniksi. Myös lemmikkikanina ranskanluppa on ihanteellinen, sillä se on luonteeltaan melko rauhallinen ja kykenee sitomaan vankan luottamussuhteen ihmisiin. Jättikani ei ole häkkikani, perinteisesti niitä on pidetty tallikaneina.

Ranskanluppa on luonteeltaaan leppoisa, niin kuin lupat yleensä. Tämä rauhallinen jättiläinen ei turhia säntäile. Toki ranskanluppa on utelias kuten muutkin kanit. Se on seurallinen ja sosiaalinen eläin. Voimakkaana kanina ranskanluppa ei ole häkkikani, usein se oppiikin itse avaamaan häkkinsä. Onnellisimmillaan ranskanluppa on sohvalla sylipullana.

Ranskanluppa tulee sukukypsäksi hieman pienempiä rotuja myöhemmin, noin 4–5 kuukauden ikäisenä. Ranskanluppa tekee muiden suurten rotujen tapaan usein hyvinkin suuren poikueen. 7–12 on tavallisin poikasten määrä, lähes 20 ei ole sekään epätavallista.

Suurten kanirotujen tapaan ranskanlupat eivät ole kovin pitkäikäisiä, Keskimääräinen elinikä on 4 vuotta, 5–7 on myös tavanomaista. Yleisin kuolinsyy on Pasteurella multocida -bakteerin aiheuttamat tulehdukset. Tavallisin sairaus on kyynelkanavien tukkeutuminen, harvemmin esiintyy ruuansulatussairauksia.

Kuten kaikkien kanien kohdalla, myös ranskanlupan pääravintoa on laadukas kuiva heinä. Juomana aina vettä. Lisäksi tarjotaan säännöllisesti tuoreruokaa, myös laadukasta pellettiä on hyvä olla tarjolla.

Aiheesta muualla

   * http://www.ranskanluppa.net
   * http://www.petwebsite.com/rabbits/french_lop_rabbits.htm
   * http://www.picanttos.net/ 

Kaneista yleisesti http://www.lurppa.net

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti