Rotta

019137756_r
Rotta
022092943_r
Rotta
019099350_r
Rotta
021464588_r
Rotta

Rotat (Rattus) on jyrsijöiden suku, johon kuuluu yli 50 lajia. Suomessa esiintyvät isorotta (Rattus norvegicus) ja mustarotta (Rattus rattus). Kolmanneksi yleisin rottalaji on tyynenmerenrotta, "kiore" (Rattus exulans). Lemmikkeinä pidettävät kesyrotat on kesytetty isorotasta.

Isorotta eli rotta (Rattus norvegicus) on pieni, kaikkiruokainen ja nopeasti lisääntyvä jyrsijä. Isorotta on toista Suomessa esiintyvää rottalajia, mustarottaa, suurikokoisempi ja yleisempi. Lemmikkeinä pidettävät kesyrotat on kesytetty isorotasta.

Kesyrotta on lemmikkieläimenä pidettävä rotta. Kesyrottien jalostus alkoi 1800-luvulla isorotasta. Myös mustarotasta kesytettyjä rotuja on, mutta ne ovat huomattavasti harvinaisempia.

Kesyrotista on useita väri- ja kuviomuunnoksia. Suomessa turkkimuunnoksia on virallisesti kaksi: sileäkarvainen ja kiharakarvainen (rex). Muualla maailmassa rotista kasvatetaan muitakin turkkimuunnoksia, mm. pitkäkarvaisia, lisäksi löytyy kokonaan karvattomia rottia. Naarasrotta painaa noin 300–600 g, urosrotta noin 500–900 g. Häntä on lähes karvaton, suomupäällysteinen, vahva ja taipuisa. Pituudeltaan häntä on noin rotan ruumiin mittainen.

Naaras on urosta kevytrakenteisempi, sirompi ja usein pehmeäkarvaisempi. Aikuisella uroksella on häntänsä juuressa selvästi erottuvat kivekset, kun taas naaraalla vatsassaan kaksi riviä nisiä. Uroksen kivekset erottuvat selvästi jo luovutusikäisellä (5 vko) poikasella, mikäli ne ovat laskeutuneet normaalisti. Virallista rotumääritelmää valvoo Suomen Kesyrottayhdistys.

Värejä ovat mm. black, agouti, topaz, cinnamon, mink jne. ja kuviomuunnoksia mm. hooded, variegated, capped, irish, american berkshire.

Kesyrotta elää keskimäärin 2–2½ vuotta. Kuolinsyinä merkittäviä ovat hengitystiesairaudet (esim. Mycoplasma eli Myco) ja kasvaimet. Erityisesti naaraat ovat kasvainherkkiä runsaan nisäkudoksen vuoksi.

Lähde: wikipedia

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti