Ruotsinlapinkoira

021718862_r
Ruotsinlapinkoira
022065181_r
Ruotsinlapinkoira
019248923_r
Ruotsinlapinkoira
020133433_r
Ruotsinlapinkoira

Ruotsinlapinkoira on Ruotsista kotoisin oleva, pohjoismainen pystykorva, joka on tunnettu Pohjolassa vuosisatojen ajan. Paimentolaislappalaiset käyttivät sitä ennen porojen paimennukseen. Ruotsinlapinkoira muistuttaa hyvin paljon toista lappalaiskoiraa, meidän kotimaista suomenlapinkoiraamme. Nykyisin ruotsinlapinkoira on lähinnä seura- ja harrastuskoira.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Tyypillinen pystykorva; sopusuhtainen, hieman keskikokoa pienempi ja säänkestävän turkin omaava koira, jolla on suorakaiteen muotoinen runko ja selän päälle kiertynyt häntä. Ihannesäkäkorkeus on uroksilla 48 cm ja nartuilla 43 cm. Tyypillisin väri on musta, ruskea sävy tyypillistä. Valkoiset merkit rinnassa, käpälissä ja hännänpäässä sallitaan. Aiemmin olemassa on ollut myös maksanruskeita yksilöitä. Karva on tuuheaa, pitkää kaikkialla muualla, paitsi päässä ja raajojen etuosissa. Karvapeite on kaksinkertainen ja hyvin säänkestävä. Turkinhoito on melko helppoa, takkujen aukaiseminen silloin tällöin on tarpeen. Housu- ja kauluskarvat takkuuntuvat helpoiten, joten niistä on hyvä harjata takut vähän useammin. Kavanlähtöaikoina on myös tarpeen harjata vähän ahkerammin. Pesua ruotsinlapinkoira tarvitsee vain silloin, kun se on likainen, noin kerran - pari vuodessa.

Luonne ja käyttäytyminen

Muistuttaa luonteeltaan paljolti suomenlapinkoiraa, joskin jotkut kertovat ruotsinlapinkoiran olevan hieman suomalaista serkkuaan aktiivisempi ja valppaampi. Eloisa, aktiivinen ja valpas - toisinaan myös äänekäs -, vahtii pihaansa ja ilmoittaa äänellään vieraista. Uskollinen, tyypillisen paimenkoiran tapaan kiintyy laumaansa lujasti. Oppivainen ja oikeanlaisella motivoinnilla helposti koulutettavissa. Hyvin työskentelynhaluinen, nauttii tekemisestä. Ystävällinen ja säyseä koira, joka sopii moneen harrastukseen. Lappalaiskoirien tapaan kestävä ja sitkeä.

Harrastukset

Ruotsinlapinkoiralle sopii monenlainen harrastus. Aktiivinen koira nauttii tekemisestä, oli se sitten perheen yhteisiin askareisiin osallistumista tai eri lajien harrastamista, kuten agilityä, tokoa, näyttelyitä, paimennusta, koiratanssia, hakua, jälkeä... Pk-oikeutensa rotu on ikävä kyllä ainakin toistaiseksi menettänyt, mutta harrastusmielessä ruotsinlapinkoira soveltuu niihinkin lajeihin. Ruotsinlapinkoira on aina valmis töihin tai pitkälle lenkille, eikä huonokaan sää sitä pitele.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti