Saksanpaimenkoira

021649544_r
Saksanpaimenkoira
022072346_r
Saksanpaimenkoira
022072453_r
Saksanpaimenkoira
021123437_r
Saksanpaimenkoira

Luonne

Saksanpaimenkoiran tulee olla luonteeltaan rohkea, tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma, ehdottoman ennakkoluuloton, hyvin säyseä, tarkkaavainen ja ohjattavissa oleva. Sillä täytyy olla taistelutahtoa ja kovuutta, jotka ovat edellytyksiä rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen vahti-, suojelu- ja palveluskoiraksi. Luonnetesteihin osallistuneiden määrä on rodussa niin pieni, että se ei anna mahdollisuuksia tilastolliseen käsittelyyn. Saksanpaimenkoiraliittojen maailmanunionissa on tehty päätös, että jalostukseen soveltuvin luonne/käyttöominaisuustesti on suojelukoe ja jalostustarkastus, mutta tälläkin saralla tuloksia on liian vähän, jotta voisi tehdä yleistyksiä koko kannan suhteen.

Ulkomuoto ja rakenne

Saksanpaimenkoiran rakenteen tulisi tukea rodun käyttöominaisuuksia. Saksanpaimenkoira on keskikokoinen, hieman pitkänomainen, voimakas ja lihaksikas. Sen luusto on kuiva ja rakenne kiinteä. Sillä on pystyt teräväkärkiset korvat. Saksanpaimenkoiran hännän tulisi ulottua kintereeseen asti ja sitä tulee kantaa sapelimaisesti. Häntä ei saa nousta selkälinjan yläpuolelle. Saksanpaimenkoira ravaa pitkällä, matalalla askeleella hyvin maatavoittavasti.

Rotuhistoriaa

Rodun alkuperämaa on Saksa. Rodun loi Ratsumestari Max von Stephanitz myöhään 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Hänen tarkoituksenaan oli jalostaa kaikkeen käyttöön soveltuva työkoira. Von Stephanitz uskoi saksalaisten paimenkoirien kykyyn ja arveli, että niistä olisi kaikkeen käyttöön sopiviksi koiriksi. Hän oli myös tietoinen vähenevästä tarpeesta paimenkoirille ja uskoi, että rotu ei selviytyisi, ellei sille keksittäisi muuta käyttöä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen brittiläiset ja amerikkalaiset sotilaat ihastuivat saksanpaimenkoiran ominaisuuksiin ja toivat koiria näytille kotimaahansa. Rodusta tuli nopeasti suosittu lemmikkinä ja työkoirana. Nykypäivänä saksanpaimenkoira luetaan yhdeksi monipuolisimmista koiraroduista.

Suomeen ensimmäiset saksanpaimenkoirat tulivat 1910-luvulla viranomaiskäyttöön. Vuosina 1970-1990 rodun rekisteröinnit kasvoivat todella suuriksi kysyntään nähden. 2000-luvulla rekisteröintimäärät ja kysyntä ovat olleet lähes tasapainoisia.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti