Saluki

022163345_r
Saluki
021413979_r
Saluki
022065475_r
Saluki
021993844_r
Saluki

Ulkonäkö

Salukilla on muiden vinttikoirien tapaan varsin ylväs ulkonäkö, ja siitä heijastuu itämaista tyylikkyytä. Salukeista löytyy kahta erilaista muunnosta: pitkä- ja sileäkarvainen, joista jälkimmäinen on huomattavasti harvinaisempi. Rodun turkki saa rotumääritelmän mukaan olla minkä värinen tahansa, myös kaikki väriyhdistelmät sallitaan. Salukin pituus on yleensä suunnilleen sama kuin säkäkorkeus, vaikka yleisvaikutelma saattaakin olla erilainen. Urosten säkäkorkeus on 58-71 cm, nartuilla hieman pienempi.

Luonne ja käyttäytyminen

Salukilla on metsästyskoiran luonnetta, ja se osaa metsästää tehokkaasti. Vieraita kohtaan salukit ovat yleensä varautuneita, mutta eivät aggressiivisesti. Salukia pidetään hyvänä valintana ensimmäiseksi koiraksi sekä lapsiperheisiin. Omistajalta vaaditaan kuitenkin ehdotonta määrätietoisuutta sekä kärsivällisyyttä salukia koulutettaessa.

Saluki pysyy leikkisänä koko elämänsä läpi ja viihtyy huomion keskipisteenä. Salukit ovat valppaita vahtikoiria. Rotu on energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa purkaakseen energiaansa, ikävyyksiä saattaa olla tiedossa jos koira ei saa olla riittävää määrää ulkona. Rotua voidaan pitää hienohelmana, joten sateessa se ei erityisemmin viihdy. Salukeilta puuttuu lisäksi pohjavilla, joten ne eivät ole tarhakoiria.

Alkuperä

Salukin juuret löytyvät Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta jo noin 6000 vuotta eaa. Sitä voidaan pitää ehkä maailman vanhimpana koirarotuna. Rodun ulkonäkö ja käyttötarkoitus ovat säilyneet lähes ennellaan tähän päivään saakka.

Salukeilla oli aivan erityinen asema islaminuskoisten keskuudessa, vaikka uskonnon mukaan koirat ovat yleensä saastaisia. Salukeita pidettiin "Allahin lahjana maailmalle". Salukia ei voinut ostaa, vaan sen saattoi saada ainoastaa lahjaksi. Kiimaisia narttuja suojeltiin uroksilta, jotta rotu pysyisi puhtaana. Kerrotaan, että saluki sai nukkua isäntäsä kannsa teltassa ja syödä samaa ruokaa kuin isäntä.

Suomeen saapui ensimmäinen saluki vuonna 1941. Nykyisin Suomessa rekiteröidään vuosittain noin 70 pentua.

Terveys

Saluki kehittyy hitaasti ja on pitkäikäinen. Saluki on perusterve rotu, eikä vakavia sairauksia juurikaan ole. Ainoastaan allergiat ovat yleistyneet jonkin verran.

Lähde: [http://fi.wikipedia.org/wiki/Saluki]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti