Sarplaninac

022047791_r
Sarplaninac
020689027_r
Sarplaninac
018932224_r
Sarplaninac
022062873_r
Sarplaninac

Sarplaninac (Shar - Pla - Nee - Natz) on läheinen sukulainen kaikille Balkanin koirille Sloveniasta Kreikkaan, yhtä hyvin kuin Kaukasian, Turkin ja Keski-Aasian paimenkoirille. Molossit tulivat Balkaneilta levinneenä kaikkialle maailmaan tuhansia vuosia sitten, vaikuttaen nykyisten mastiffien ja paimenkoirarotujen syntymiseen - johtaen sellaisiin johtopäätöksiin, että sarplaninac on tämän tyypin vanhin rotu.

Ennen turkkilaisten alueen valtausta kaikki Balkanin paimenkoirat tunnettiin saman - hiukan romanttisen “Illyrian Mountain Dog” -nimen alla. Kuitenkin nämä upeat koirat olivat Balkanilla kauan ennen Illyrian yhteyttä, joten vaikka nimi on teknisesti paikkansa pitämätön ja sen tulisi olla ennemmin liitetty suoraan Bosnian koiriin - ei kuitenkaan sarplaninaciin.

Sarplaninac on varautunut ja intuitiivinen rotu, luonnollisesti jääräpäinen, mutta kerran kunnolla koulutettu ja käsitelty sarpla on loistava tehtävässään. Koira-aggressiivisuus ja varovaisuus vieraita kohtaan on tavallista sarpille ja tämän vuoksi aikainen sosiaalistaminen on erittäin tärkeää. Rotu on myös todella älykäs ja äärettömän lojaali omistajalleen, rakastaa vilpittömästi lapsia ja on ihanteellinen perhe-)seurakoira

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti