Schapendoes

021889758_r
Schapendoes
017561922_r
Schapendoes
022375796_r
Schapendoes
022290230_r
Schapendoes

Historia

Schapendoes on hollantilainen lammaskoira, joka oli katoamaisillaan vuosien 1940 ja 1945 välisenä aikana. Rodun kehittäjä on koira-asiantuntija P.M.C Toepoel, jonka ansiosta rotu pystyttiin säilyttämään. Rodulle laadittiin rotumääritelmä v. 1954 ja lopullisesti rotu hyväksyttiin v. 1971. Suomeen ensimmäinen schapendoes tuli Tanskasta v. 1989 ja ensimmäinen suomalainen pentue syntyi v. 1993. Schapendoesin sukulaisrotuja ovat mm. partacollie, puli, vanhaenglanninlammaskoira ja briard. 

Ulkonäkö

Schapendoes on pitkäkarvainen, kevytrakenteinen paimenkoira, jonka säkäkorkeus on 40-50cm. Schapendoes liikkuu keveästi ja joustavasti ja sen tulee kyetä hyppäämään hyvin sekä kääntymään nopeasti. Korvat ovat riippuvat ja runsaskarvaiset. Silmät ovat melko suuret ja pyöreät ja niissä on eloisa ja tarkkaavainen ilme. Häntä on pitkä ja runsaskarvainen ja koira kantaa sitä rodulle tyypillisellä tavalla: Ravissa häntä hieman kaartuu ja heiluu puolelta toiselle ja laukassa ja hypyissä häntä toimii eräänlaisena perämisenä suoraksi ojentuneena. Häntä voi nousta korkealle koiran ollessa tarkkaavainen, mutta se ei saisi kiertyä tiukasti selän päälle. Turkki on laineikasta, mutta ei sileää. Karva on runsasta ja schapendoesilla on viikset ja parta. Turkin tulee näyttää työkoiran turkilta, joten sitä ei kammata näyttelyitäkään varten liikaa. Kaikki värit ovat schapendoesilla sallittuja. 

Luonne

Schapendoes on iloinen, ystävällinen, älykäs ja erittäin aktiivinen. Se kaipaakin paljon liikuntaa ja tekemistä ja on etevä harrastuskoira. Schapendoes on helppo kouluttaa ja se tottelee hyvin. Tuntemiaan ihmisiä kohtaan se osoittaa kiintymystä ja haluaa olla siellä, missä muukin perhe. Kuitenkin se kykenee myös itsenäiseen työskentelyyn. 
Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti