Sekarotuinen

020829312_r
Sekarotuinen
020116838_r
Sekarotuinen
020660969_r
Sekarotuinen
016102629_r
Sekarotuinen

Sekarotuinen koira on vähintään kahden erirotuisen rotukoiran tai sekarotuisten koirien risteytys tai vaihtoehtoisesti puhdasrotuinen koira, jota ei ole rekisteröity roturekisteriin. Sekarotuisesta koirasta käytetään myös nimityksiä bastardi, monirotuinen, x-rotuinen sekä seropi.

Sekarotuisestakin koirasta on mahdollisuus saada rotukoira patentoimalla. Useimmat nykyiset koirarodut on luotu risteyttämällä eri rotuja keskenään tavoitteena tietyt halutut ominaisuudet. Esimerkiksi saksanpaimenkoira saatiin aikaan risteyttämällä lukuisia eri saksalaisia paimen- ja palveluskoiria. Saksanpaimenkoira oli sekarotuinen, ja siitä tuli virallinen rotu vasta kun Max von Stephanitz patentoi rodun.

Sekarotuista koiraa kutsutaan myös monirotuiseksi. Sekarotuiset koirat eivät voi käydä virallisissa näyttelyissä, mutta niille järjestetään Match Showeja, joihin koira ei tarvitse rekisteripapereita. Koiran rokotukset tulee kuitenkin olla kunnossa ja koira tuleekin tätä varten rokottaa Suomen Kennelliiton säännösten mukaisesti. Kunnossa olevat rokotukset todistetaan rokotustodistuksella. Seropit elävät n. 15 vuotta, yleensä paljon ylikin.

X-rotuiseksi eli sekarotuiseksi koiraksi katsotaan Suomessa myös kaikki puhdasrotuisten koirien jälkeläiset, joita ei ole rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN-koirarekisteriin. Näillä x-rotuisilla koirilla on samat oikeudet kuin muillakin seka- ja monirotuisilla koirilla eli niiden kanssa ei voi osallistua virallisiin näyttelyihin tai koirakokeisiin paitsi tottelevaisuus- ja agilityskokeeseen sekä BH-kokeeseen ja pelastuskoirakokeisiin. Osallistuakseen edellä mainittuihin kokeisiin koira tarvitsee kuitenkin FIX-eläinnumeron, omistajantodistuksen sekä rokotustodistuksen. Sekarotuisilla ei ole yhtä usein perinnöllisiä sairauksia kuten puhdasrotuisilla.

LÄHDE: Wikipedia

Katso http://www.sekarotuiset.net/

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti