Sfinx

018984901_r
Sfinx
022659335_r
Sfinx
019889256_r
Sfinx
020246454_r
Sfinx

Sfinx on vielä melko tuntematon kissa rotu Suomessa. Sfinx on hyvin sosiaalinen, vilkas ja persoonallinen kissa ja se haluaa osallistua perheen askareisiin. Se tulee hyvin toimeen muiden lemmikkieläinten kanssa, jos vain toinen osapuoli on suvatsevainen. Sfinxin luonnetta kuvataan usein kissan, koiran, apinan ja lapsen risteytykseksi. Sfinxin erikoinen ulkonäkö ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta kun sen luonteeseen tutustuu, sydän on menetetty.

Mikä Sphynks on?

Sfinx on luonnollisena mutaationa syntynyt karvaton kissarotu ja se sai alkunsa Torontossa Kanadassa maatiaiskissan pentueesta -60 luvulla. Sfinxien jalostuksessa käytettiin aluksi devon rexejä, nykyään normaaliturkkisia lyhytkarvakissoja. Ensimmäinen sfinx tuli Suomeen 2000 USA:sta ja ensimmäinen pentue syntyi 2002. Sfinx ei ole täysin karvaton, vaan sitä peittää kevyt untuva. Käteen sen iho tuntuu lämpimältä pehmeältä persikalta, vähän säämiskämäiseltä. Ihon ryppyisyys on toivottavaa erityisesti kuono-osan ympärillä, korvien välissä ja hartioiden ympärillä. Sfinxin vartalo on keskipitkä, kiinteä ja lihaksikas, vatsanseutu täyteläisen pyöristynyt. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Pää on kiilamainen, hieman leveyttään pidempi, suoran nenän ja otsan yhtymäkohdassa on hieman stoppia, poskipäät ovat korostuneet. Korvat ovat kärjistään pyöristyneet, kookkaat, avoimet ja sisältä täysin karvattomat. Silmät ovat sitruunanmuotoiset, vinot ja suuret. Häntä on ohut ja kapeneva.

Hoito?

Sfinxin iho rasvoittuu vilkkaan aineenvaihdunnan johdosta ja kissaa pitää pestä shampoolla pari kertaa kuukaudessa (mutta tämäkin on yksilöllistä). Nahkaa ei rasvata. Allergiaa aiheuttavat kissan hilse ja sylki. Koska sfinxiä kuitenkin pestään säännöllisesti, eikä karvanlähtöä ole, saattaa allerginen henkilö pärjätä sfinxin kanssa tavallista kissaa paremmin.

Koko ja värit?

Aikuisen kissan paino vaihtelee 3 ja 5 kg välillä eikä kissa saa olla pieni eikä hento. Sfinxeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat kilpailevat tietyssä väriryhmässä kategoriassa 3.

© Teksti Copyright Suomen Kissaliitto & Surex Ry.

Laji
Intro_cat
Mainos
Logo-labyrintti