Shetlanninlammaskoira

021065514_r
Shetlanninlammaskoira
021577751_r
Shetlanninlammaskoira
021185416_r
Shetlanninlammaskoira
022206347_r
Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista, eikä suotta. Sen sopeutuvaisuus, hyvä luonne ja kompakti koko tekevät siitä moneen kotiin sopivan koiran, jonka kanssa on helppo liikkua ja harrastaa. Sheltti soveltuu monenlaiselle ihmiselle, niin eläkeläisen seuralaiseksi kuin vaikka nuoren ensimmäiseksi harrastuskaverikskin.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Shetlanninlammaskoira on Shetlannin saarilta, Iso-Britannian pohjoisosasta kotoisin oleva, pieni, pitkäkarvainen paimenkoira, jolla on kaunis ulkomuoto ja miellyttävä luonne. Ihannesäkäkorkeus on uroksilla 37 cm ja nartuilla 35,5 cm. Yleisimmät värit ovat soopeli (sävyt kullasta syvään mahonginväriin), tricolour (kolmivärinen; syvä musta rungossa, valkoisilla ja syvän punaruskeilla merkeillä) ja blue merle (puhdas hopeansininen mustilla laikuilla ja marmoroinnilla; syvän punaruskeat merkit toivottuja, mutta eivät pakollisiaShetlanninlammaskoiralla). Lisäksi hyväksyttyjä värejä ovat mustavalkoinen ja musta punaruskein merkein. ä on pitkä ja näyttävä turkki ja tuuhea kaulus. Näyttävyydestään huolimatta sen turkki ei ole erityisen työläs hoidettava, oikein hoidettuna karva hylkii likaa. Säännöllinen harjaaminen viikon - parin välein riittää, tosin helposti takkuuntuvat kohdat (kuten korvantaustat, kainalot) on tarpeen kammatta useammin. Sheltin turkkia ei trimmata, tosin anturoiden väliset karvat on hyvä lyhentää ajoittain. Pesua se ei kaipaa kuin muutaman kerran vuodessa tai silloin kun se on tarpeen.

Luonne ja käyttäytyminen

Tyypillinen sheltti on hyvin sopeutuvainen, sosiaalinen, ystävällinen ja oppivainen. Miellyttämishalun ansiosta sen kouluttaminen ei ole vaikeaa. Sheltti on valpas koira ja taipumusta herkkähaukkuisuuteen on. Paimenkoirana se kiintyy voimakkaasti omistajaansa/perheeseensä, mutta on usein vieraita kohtaan hieman pidättyväinen. Osalla taipumusta on arkuuteen asti, joka ei tosin ole shetlannilammaskoiralle toivottavaa eikä tyypillistä. Sheltille on ominaista pehmeys ja tietty herkkyys, jonka vuoksi sen kouluttamisessa ei tule käyttää kovia otteita.

Harrastukset

Shetlanninlammaskoira voi harrastaa lähes joka lajia eli se käy moneen menoon ja ketterälle, vilkasliikkeiselle ja oppivaiselle koiralle sopivia lajeja ovat esimerkiksi agility, toko, koiratanssi, flyball... Toisaalta se soveltuu mainiosti ihan seura- ja perhekoiraksikin, eikä välttämättä tarvitse mitään erityistä harrastusta pysyäkseen tyytyväisenä, kunhan se muuten saa olla mukana perheensä arjessa.Se sopii myös nimensä mukaisesti paimenkoiraksi sillä sillä on säilynyt paimennus vaisto.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti