Shetlanninponi

020868106_r
Shetlanninponi
021680409_r
Shetlanninponi
021627163_r
Shetlanninponi
018901454_r
Shetlanninponi

Historia

Shetlanninponin kantaisä, tundrahevonen, on vaeltanut ehkä jopa 10 000 vuotta sitten Shetlannin saarille jääkauden aikaisia jäitä pitkin Pohjoismaista. Se on hiljalleen ruoan vähyydessä ja karussa ilmastossa kehittynyt pieneksi, talvella melkein uskomattoman karvaiseksi ja erinomaiseksi rehunkäyttäjäksi. Shetlanninponia alettiin käyttää kaivosponina 1800-luvulla kun naisten ja lasten käyttäminen kaivostöissä kiellettiin. Ponien lavat kehittyivät siellä suoremmiksi ja poneista tuli matalampia. Jotkut shetlanninponit eivät koskaan saaneet nähdä raikasta ilmaa ja päivänvaloa, vaan vaelsivat kaivoksissa päivästä toiseen kunnes kuolivat. Ne ovat yhä erittäin sitkeitä, vahvoja ja kestäviä. Nykyisin Shetlanninponi on lukumäärältään suurin Suomessa oleva poni, rekisteröityjä yksilöitä on noin 3000.

Ulkonäkö

Shetlanninponit saavat korkeimmillaan olla 107 cm jotta ne vielä voidaan hyväksyä rekisteriin. Ponit saavat olla kaiken muun värisiä paitsi pilkullisia. Shetlanninponi on rakenteeltaan kestävä ja vankka. Pään tulee olla pieni ja sopusuhtainen runkoon nähden sekä pään asennon ryhdikäs. Korvien tulee olla pienet ja pystyt, kaukana toisistaan ja hyvin eteenpäin suuntautuneet. Otsa on leveä ja silmät suuret, ulkonevat, tummat ja älykkäät. Turpa on leveä ja sieraimet laajat ja avonaiset. Kaulan tulee liittyä hyvin lapaan, jonka vuorostaan tulee olla viisto, ei pysty, ja se päättyy selväpiirteiseen säkään. Rungon tulee olla vahva ja leveä edestä. Lautaset ovat leveät ja pitkät, hännän kiinnityskohta ylhäällä. Etujalat ovat runkoon nähden hyvin asettuneet ja niissä on riittävä, litteä luusto. Kyynärvarsi on voimakas. Sääriluu on lyhyt ja sopusuhtainen. Vuohiset ovat joustavat. Reidet ovat vahvat ja lihaksikkaat, kintereet vahvat ja hyvin muodostuneet. Kintereet eivät saa olla kiverät eivätkä liian suorat. Takaa katsottaessa jalat eivät saa olla liian kaukana toisistaan eivätkä kintereet pihtiset. Kavioiden tulee olla kovat, pyöreät ja hyvin muodostuneet – eivät liian lyhyet, kapeat, supistuneet tai ohutseinämäiset. Liikkeiden tulee olla suorat, irtonaiset ja matkaavoittavat liikkeet, käyttäen kaikkia niveliä.

Luonne ja käyttö

Shetlanninponin silmiinpistävin ja tärkein ominaisuus on sen elinvoimainen, eloisa olemus. Poni on luonteeltaan tarmokas ja kokoonsa nähden hyvin vahva ja kestävä. Shetlanninponi soveltuu niin ratsastus- kuin ajokäyttöön. Se on myös erittäin suosittu näyttelyponi.

Laji
Intro_horse
Mainos
Logo-labyrintti