Siili, afrikkalainen kääpiösiili

019046925_r
Siili, afrikkalainen kääpiö...
019874202_r
Siili, afrikkalainen kääpiö...
020150321_r
Siili, afrikkalainen kääpiö...
021068998_r
Siili, afrikkalainen kääpiö...

Yleistä

Siilit ovat yöeläimiä ja niiden on ehdottomasti annettava nukkua päivisin.Ne siis heräävät touhuamaan,syömään ja urheilemaan juoksupyörällä pimeän laskeuduttua.Siilit kesyyntyvät kun omistaja seurustelee sen kanssa säännöllisesti.Siili siis tunnistaa omistajansa tämän hajun ja äänen perusteella ja nauttii päivittäisestä rapsuttelusta ja hellimisestä.Vaikka siiliä suojaakin selkäpuolella piikkinen puolustuspanssari, siilin ollessa rauhallinen, sen piikit tuntuvat lähestulkoon pehmeiltä ja siiliä voi silitellä vatsapuolelta.Päivittäiseen hoitoon kuuluu siilin riittävästä ravinnosta ja nesteen saamisesta huolehtiminen, asumuksen siivous ja siilin kanssa touhuaminen. Siilin voi myös tarvitaessa jättää yöksi yksin kotiin kunhan muistaa jättää riittävästi ruokaa ja juomaa saataville. Siilien keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta. Siilit kasvavat n.15–20 cm:n pituisiksi ja painavat noin 300–550 g. Poikeuksia toki löytyy.

Ravinto

Siili on hyönteissyöjä ja ravinto koostuu suurimmaksi osaksi hyönteisistä.Sen ruokavalioon kuuluukin (esimerkiksi): isot ja pienet jauhomadot,heinäsirkat,torakat,etanat,silkkitoukat yms..Siilit tarvitsevat myös muutakin ruokaa,kuten hedelmä- tai kasvissoseita,keitettyä kananmunaa,kalaa,lihaa (nauta,kana,kalkkuna), viili (laktoositon),raejuusto (laktoositon),kissan raksut... Siilille ei saa antaa raakaa kalaa,sisäelimiä,vehnää,sipsejä,nakkeja,ulkoa lyötyviä hyönteisiä,mausteita (eikä suolaa!), tai hasselpähkinää. Siili siis on laktoosi-intolerantikko ja keliaakikko.Ravinnon tulee koostua monipuolisesti eri aineksista,joka päivä. Juomaksi kelpaa vesi tai laktoositon maito.

Asumus

Siili liikkuu paljon,se siis tarvitsee paljon tilaa.Suositus on n. 1m2 per siili ( mitä enemmän,sen parempi).siili ovat erakkoja eivätkä useinkaan tule toimeen lajitoverin kanssa,joten jokaisella siilillä on ehdottomasti oltava oma asumus.asumuksessa pitää olla lämpöä vähintään 20 astetta,ettei siili alkaisi horrostamaan,sillä ne eivät selviäisi siitä. Suositeltava lämpö on n.25 astetta.

Laji
Intro_other
Mainos
Logo-labyrintti