Suomenhevonen

021844307_r
Suomenhevonen
019479564_r
Suomenhevonen
015838137_r
Suomenhevonen
019386265_r
Suomenhevonen

Historia ja polveutuminen

Suomenhevonen polveutuu paikallisista hevosista, joita on risteytetty sekä venäläisten että eurooppalaisten rotujen kanssa. Rodun kantakirja avattiin vuonna 1907, mistä lähtien suomenhevosia on jalostettu virallisesti. Kantakirjan avaamisesta lähtien jalostus on kuitenkin ollut puhdassiittoista. Suomenhevosia oli 1950-luvulla enimmillään n. 400 000 yksilöä. Käytännössä kaikki Suomen työhevoset olivat suomenhevosia ja armeijallakin oli niitä käytössään ratsu- ja vetohevosina useita kymmeniä tuhansia. Tämän jälkeen kanta kuitenkin laski työhevosten käytön vähentyessä romahdusmaisesti, kunnes 1980-luvulla suomenhevosia oli jäljellä enää 14 000. Raviurheilu ja ratsukäytön yleistyminen käänsivät kuitenkin tämän uhkaavan romahduksen kasvuun.

Ulkonäkö

Suomenhevoset ovat korkeudeltaan yleensä noin 150-160 cm, pienhevoset 130-148 cm. Suomenhevonen on rotuominaisuuksiltaan lihaksikas, sopusuhtainen ja vankkarunkoinen hevonen. Kaula on lyhyehkö, selkä vahva, lautanen pyöreä tai loivasti laskeva. Jalat ovat vahvarakenteiset. Väriltään suomenhevonen on useimmiten rautias, mutta ruunikoita ja mustiakin esiintyy. Valkoiset merkit päässä ja jaloissa ovat yleisiä. Häntä ja harja kasvavat yleensä pitkiksi ja tuuheiksi.

Käyttö

Nykyisin suomenhevosta jalostetaan neljänä eri tyyppinä: juoksija (J-suunta), työhevonen (T-suunta), ratsu (R-suunta) ja pienhevonen (P-suunta). Suurin osa suomenhevosista on nykyään juoksijoita eli ravureita. Toiseksi yleisimpiä ovat ratsut. Työhevoset ovat jo pieni vähemmistö, joskin suomenhevosta yhä käytetään jonkin verran pelto- ja metsätöihin. Sama yksilö saattaa elämänsä aikana hyvin sekä kilpailla ravurina että toimia ratsuna tai työhevosena tai molempina. Sama yksilö voidaan myös kantakirjata useille jalostussuunnille. Suomenhevonen on kokoonsa nähden maailman paras vetohevonen hyvän tekniikkansa ansiosta. Se pystyy vetämään jopa 110 % omasta painostaan.

Luonne

Suomenhevonen on yleensä yhteistyöhaluinen, älykäs, rauhallinen ja tottelevainen. Suomenhevonen sopii luonteensa puolesta myös monille pienemmille ratsastajille. Hevosemme on myös eteenpäinpyrkivä, mikä tekee siitä kevyen ajaa ja ratsastaa.

Lähde: www.hippos.fi

Laji
Intro_horse
Mainos
Logo-labyrintti