Tanskandoggi

019377323_r
Tanskandoggi
022138467_r
Tanskandoggi
019620929_r
Tanskandoggi
022173826_r
Tanskandoggi

Tanskandoggi on nimestään huolimatta peräisin Saksasta. Rodun esi-isät voidaan jäljittää todella pitkälle; sen esi-isinä pidetään ajokoiraa paljon suurempia metsästyskoiria, molossityyppisiä, vahvan mastiffin ja nopean ja ketterän vinttikoiran välimuotoja, jotka tunnettiin siitä, että ne kävivät pelottomasti ja peräänantamattomasti villisikojen sekä muun suurriistan kimppuun. Doggi-nimitystä käytettiin suuresta ja voimakkaasta koirasta, jonka ei tarvinnut olla mitään tiettyä rotua. Vuoden 1880 Berliinin näyttelyn perusteella tanskandogille vahvistettiin ensimmäinen rotumääritelmä. Nykyisin tanskis on suosittu mm. seura- ja vahtikoirana.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Suuri ja voimakas koira, jolla on ryhdikäs ja ylväs olemus. Tanskandoggia kutsutaankin koiramaailman Apolloksi. Säkäkorkeudelle ei ole määritelty ylärajaa, mutta urokset ovat vähintään 80 cm ja nartut vähintään 72 cm. Tanskandogeilla esiintyvät (hyväksytyt) värit ovat keltainen (vaaleasta syvään kullankeltaiseen, musta maski toivottava), brindle (tiikerijuovainen, jossa kullankeltainen pohjaväri), musta (valkoiset merkit sallittuja), sininen (puhtaan teräksen sininen, valkoiset merkit sallittuja) ja harlekiini (musta-valkokirjava, pohjaväri valkoinen mieluiten ilman päistärsävyä). Tanskiksia jalostetaan kolmena eri väriryhmänä ja ne myös arvostellaan näyttelyissä erikseen; a) keltaiset ja tiikerijuovaiset, b) mustat ja harlekiinit ja c) siniset.

Tanskiksen karva on lyhyttä, kiiltävää, sileää ja rungonmyötäistä ja erittäin helppohoitoista.

Luonne ja käyttäytyminen

Ystävällinen ja lempeä omalle väelleen, vieraita kohtaan saattaa tyypillisesti olla pidättyväinen. Tyypillinen tanskis on itsevarma, rohkea, peloton ja vahvahermoinen, joskin rotuun on päässyt pesiytymään mm. arkuutta, mikä ei ole lainkaan toivottava piirre rodulle. Tyypillinen doggi on sosiaalinen ja tulee toimeen muiden koirien ja eläinten kanssa. Täysikasvuinen tanskis on sisätiloissa hillitty ja rauhallinen, ulkona tarvittaessa aktiivinen. Myös värillä on väliä luonteen puolesta; keltaisten ja brindlejen kerrotaan olevan usein rauhallisempia, kun taas mustat ja harlekiinit vilkkaampia, harlekiineilla usein myös suuri vartiovietti.

Käyttö ja harrastukset

Tanskis on nykyisin lähinnä seura- ja vahtikoira. Itsenäisenä, jopa itsepäisenä koirana se ei ole maailman helpoin motivoitava, joten mikäli tosissaan halua harrastaa, menestyä ja päästä huipulle, ei tanskis välttämättä ole paras vaihtoehto. Omaksi huviksi (ja koiran huviksi) sen kanssa voi tietenkin harrastaa lähes kaikkea mihin se rakenteensa puolesta soveltuu. Agilityyn se ei rakenteensa puolesta parhaimmalla mahdollisella tavalla sovi...

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti