Testudo hermanni (Kreikankilpikonna)

018808808_r
Testudo hermanni (Kreikanki...
019231801_r
Testudo hermanni (Kreikanki...
020812788_r
Testudo hermanni (Kreikanki...
022155996_r
Testudo hermanni (Kreikanki...

Kreikankilpikonna kuuluu maakilpikonnien heimoon. Urokset kasvavat täysikasvuisina vajaan 20cm mittaisiksi ja naaraat maksimissaan 27cm.

TERRAARIO

Luonnossa kreikankilpikonnia asustaa Etelä-Euroopassa. Terraarioksi rakennetaan tilava, kuiva ja päältä kokonaan avoin tai verkotettu maaterraario, pienelle konnalle riittää n. 100x60cm, aikuiselle konnalle 1x2m. Terraariossa on oltava mahdollisuus päästä huoneenlämpöön sekä lämmittelypaikka, jonka lämpötila on 35-40 astetta. Konna tarvitsee kaivelupaikan eli laatikon, jossa on esimerkiksi turvetta tai koko terran pohjamateriaalina voi käyttää turvetta. Turpeen sekaan voi sekoittaa vähän hienoa hiekkaa (esim. hiekkapuhallushiekka), joka vähentää turpeen pölyämistä. Turvetta olisi hyvä olla 10-15cm, että konna pääsee kunnolla kaivelemaan. UVB-valaistus on tärkeä, jotta konnan kilpi kehittyisi normaalisti. Aseta konnasi ulottuville vesikuppi, joka on niin iso, että konna mahtuu siihen kokonaan ja siihen vettä niin paljon, että pinta ylettyy konnan ylä- ja alakilven reunakohtaan. Kreikankilpikonnat eivät osaa uida, joten ne voivat hukkua liian syvään veteen. Talvella konnalle pidetään talvilepo, mieluiten jääkaappilämpötilassa mutta vähintäänkin sammuttamalla terraarion lämmitys pariksi kuukaudeksi.

RAVINTO

Noin 80% ruoasta on oltava vihreitä kasviksia, mahdollisimman monipuolisesti eri lajeja, esim. seuraavia: apilaa, endiiviä, fenkolia, heinää, tammenlehväsalaattia, kultapiiskua, kuivia lehtiä, voikukan lehtiä, limoviikunan lehtiä, maksaruohokasveja, nauriinvarsia, parsankukintoja, persiljaa, vesiheinää, pujoa, ratamoita ja ruohoa sekä yrttejä, esim. basilikaa. Salaateista kannattaa valita mahdollisimman tummanvihreitä lajikkeita ja unohtaa esim. ruukkusalaatti kokonaan. Noin 20% ruoasta on rehevämpiä kasviksia ja vihanneksia, kuten vaikkapa syötäviä kukkia (voikukkaa, kehäkukkaa jne), kukkakaalia, porkkanaa, tomaattia ja kurpitsaa. Hedelmiä ja marjoja kannattaa tarjota vain todella harvoin herkkupalana (tai jättää ne kokonaan pois ruokavaliosta), sillä se sisältävät liikaa sokeria. Anna konnallesi joka aterialla paljon kuituja sisältäviä tuotteita (esim. heinää).

Lisää ruokaan kalsiumia (liitujauho) ja vitamiinivalmistetta (esim. Nutrobal). Lajille ei saa syöttää lainkaan avokadoa, banaania, bataattia, herneitä ym. palkokasveja, juustoa, kalaa, kananmunaa, kissan- tai koiranruokaa, lihaa, leipää, maitoa, perunaa, papuja tai puuroa!

MUUTA

Kreikankilpikonna kuuluu CITES-sopimuksen B-liitteen lajeihin. Ostaessasi konnaa varmistu sen alkuperästä, ettet tulisi tukeneeksi kilpikonnien salakauppaa ja niiden pyytämistä luonnosta. Varmin ostos on terraario-oloissa Suomessa tai Euroopassa kasvatettu konna. Kotimaiselta kasvattajalta ostetulla konnalla on mukanaan EU-todistus.


Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti