Testudo horsfeldii (Nelivarvaskilpikonna)

019348874_r
Testudo horsfeldii (Nelivar...
020475395_r
Testudo horsfeldii (Nelivar...
019843819_r
Testudo horsfeldii (Nelivar...
018907182_r
Testudo horsfeldii (Nelivar...

Nelivarvaskilpikonnat on yleisin maakilpikonnalaji Suomessa tällä hetkellä. Alkuperäinen tieteellinen nimi on Testudo horsfieldii. Laji on maakilpikonna.

Luonnossa nelivarvaskilpikonnia tavataan Afganistanin, Kazakstanin, Turkmenistanin, Iranin, Länsi-Kiinan sekä Kaspianmereltä itään jäävän entisen Neuvostoliiton alueella. Nelivarvaskilpikonnat asuvat luonnossa vuoristoissa, n. 800-2 300 metrin korkeudessa sijaitsevilla aavikoilla ja aroilla. Yleisimmin luonnossa eläviä kilpikonnia nähdään lähteiden ja vuoristopurojen varsilla.

Nelivarvaskonnat suosivat kuivaa maaperää (savea ja hiekkaa), johon ne saattavat kaivaa jopa 2 metrin pituisen käytävän minne suojautua päivän kuumuutta. Vankeudessakin kilpikonnalle tulee järjestää kaivelumahdollisuus.

Nelivarvaskilpikonnat ovat kasvinsyöjiä. Ruokavalion on hyvä koostua 80 prosenttisesti ei-hedelmäisistä kasvistuotteista ja kaksikymmentäprosenttisesti hedelmistä ja mehevistä kasviksista. Lisäksi lisäravinteita. Sopimatonta ruokaa, joka sairastuttaa kilpikonnan on mm. leipä, puuro, maito, kananmuna, liha ja juusto.

"Eläimelle on suotava mahdollisuus lepokausiin muutaman kerran vuodessa. Hibernoivat (tai semihibernoivat) eläimet ovat pidemmän päälle terveempiä kuin ne jotka eivät talvehdi, varsinkin erilaisilta sisäelintoiminnoiltaan; ympäri vuoden aktiiviset eläimet menettävät myös herkästi hedelmällisyytensä."

Nelivarvaskilpikonna voi elää jopa satavuotiaaksi, jos sitä hoidetaan hyvin.

Lainaus peräisin kirjasta Maakilpikonnat: Ravinto, nelivarvaskilpikonnan hoito, yleisimmät lajit ja sen on kirjoittanut Jarmo Perälä.

Suomen herpetologiselta yhdistykseltä löydät luotettavaa tietoa kilpikonnan oikeaan hoitoon.

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti