Thai Ridgeback Dog

018900100_r
Thai Ridgeback Dog
022067953_r
Thai Ridgeback Dog
022469971_r
Thai Ridgeback Dog
021616798_r
Thai Ridgeback Dog

Thai ridgeback, tai kuten rodun harrastajat joskus sanovat, "thaikku", on hyvin alkukantainen, Thaimaasta kotoisin oleva rotu. Alun perin sitä on käytetty mm. tapiirien metsästyksessä sekä vahtikoirana. Thaikku on kotimaansa kansallisrotu.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Keskikokoinen, lyhytkarvainen ja yksivärinen koira, jolla on pystyt korvat ja erityistuntomerkkinä selän vastakarvaan kasvavista karvoista muodostuva kuvio, ridge. Urokset ovat ihannesäkäkorkeudeltaan 56 - 61 cm ja nartut 51 - 56 cm. Thaikut ovat aina yksivärisiä, hyväksyttyjä värejä ovat punainen, musta, sininen ja hyvin vaalea beige (fawn). Nykyään suomessa hyväksytään myös vaaleammat muunnelmat punaisista. Punaisilla koirilla musta maski on toivottava. Karva on lyhyttä ja sileää; ridget voivat olla eri muotoisia ja pituisia, mieluiten symmetrisiä, mutta sen puuttuminen on hylkäävä virhe. Turkki ei vaadi juuri minkäänlaisia hoitotoimenpiteitä, ainoastaan talvipakkasilla pukeminen on suotavaa.

Luonne ja käyttäytyminen

Thaikun käyttäytymistä leimaa yhä tänäkin päivänä rodun säilynyt alkukantaisuus. Sillä on mm. kiima vain kerran vuodessa, samoin se vaihtaa karvansa vain kerran vuodessa. Sillä on yhä tallella vahti- sekä metsästysvietti. Tyypillinen thaikku on vieraita kohtaan pidättyväinen tai välinpitämätön, mutta kiintyy omaan perheeseensä syvästi. Vieraisiin koiriin se saattaa suhtautua aggressiivisesti, etenkin saman sukupuolen edustajiin. Mikään sosiaalinen koirapuistokoira se ei siis normaalisti ole. Etenkin urokset voivat olla hyvin dominoivia ja rotu vaatii oikeudenmukaisen ja jämäkän tapakasvatuksen sekä runsaasti liikuntaa ja toimintaa. Ei sovi ensimmäiseksi koiraksi...

Käyttö ja harrastukset

Aktiivisena koirana thaikku tarvitsee aktiivisen kodin. Sille sopivia harrastuksia ovat esim. näyttelyt, agility, toko, ratajuoksu, jälki... Jos itse ei viihdy kilpailemassa, on esimerkiksi leikkisä kalliokiipeily monen thaikun mieleen. Kilpailutilanteissa täytyy muistaa ottaa huomioon thaikun "pelottava" vaikutus muihin koiriin - johtuen mm. ridgestä joka viestii agressiivisuutta.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti