Tiibetinmastiffi

022598914_r
Tiibetinmastiffi
019720470_r
Tiibetinmastiffi
020359192_r
Tiibetinmastiffi
021658064_r
Tiibetinmastiffi

Tiibetinmastiffi eli rodun harrastajien keskuudessa "tiffi", on suuri, alkukantainen, laumanvartijakoiriin kuuluva rotu. Se on Himalajan paimentolaisten työkoira ja Tiibetin luostareiden perinteinen vahti, jonka alkuperäinen tehtävä on ollut vartioida ja suojella kylää ja karjaa. Tiibetinmastiffi on ennen kaikkea perheen vahti ja suojelija, eikä se ole jokaiseen perheeseen tai kaupunkioloihin sopiva rotu.

Ulkonäkö

Tiibetinmastiffi on raskasrakenteinen, suuri ja alkukantainen koira. Nartut ovat säkäkorkeudeltaan vähintään 61 cm ja urokset vähintään 66 cm. Karvapeite on hyvin säänkestävää, tiheää ja karheaa, suoraa ja pystyä. Aluskarvan määrä vaihtelee ilmojen mukaan, kylminä aikoina runsasta ja lämpiminä niukkaa. Hyväksytyt värit ovat musta ja sininen, sekä molemmat näistä väreistä punaruskein merkein, kullanväri (kullasta syvään punaiseen) ja soopeli.

Luonne ja käyttäytyminen

Tiibetinmastiffi on tyypillisen laumanvartijakoiran tavoin hyvin itsenäinen, alkukantainen ja voimakkaalla vartiointitaipumuksella varustettu koira. Sille on tyypillistä suhtautua vieraisiin varauksella ja vahtina se on lahjomaton. Tiffi, kuten muutkin laumanvartijat, tarvitsevat mieluiten oman, aidatun ja vartioitavan pihan. Se viihtyy yleensä säällä kuin säällä ulkona, eikä ole kaupunki- tai kerrostalokoira. Täysikasvuinen tiffi on rohkea, peloton ja itsevarma. Itsenäinen koira ei tottele sokeasti kenenkään käskyjä, perinteinen tottelevaisuuskoulutus ei tällaiselle rodulle sovi, mutta sen sijaan perusteellinen tapakasvatus ja sosiaalistaminen on tärkeää. Oma lauma on tiibetinmastiffille kaikki kaikessa.

Käyttö

Tiibetinmastiffi on vahti- ja perhekoira. Itsenäisyytensä vuoksi sitä on hankala motivoida tekemään vain omistajan huviksi yhtään mitään, joten harrastuskoiraa halajavan voi olla parempi päätyä johonkin muuhun rotuun. Näyttelyissä jotkut omistajat käyttävät tiffejään.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti