Tiibetinterrieri

019610451_r
Tiibetinterrieri
019473884_r
Tiibetinterrieri
017025567_r
Tiibetinterrieri
019907771_r
Tiibetinterrieri

Tiibetinterrieri ei itse asiassa ole terrieri, vaikka sillä moinen nimi onkin. Se on Tiibetistä kotoisin oleva pienehkö, pitkäkarvainen lammaskoira. Alkujaan sitä käytettiin paimenena ja hälyttävänä vahtina, nykyisin se on suosittu mm. seurakoirana. "Tibbe" on ilmeisesti hyvin vanha rotu, jota on kasvatettu aikoinaan Tiibetin luostareissa ja niiden uskottiin omaavan onnea tuottavia kykyjä. Myös köyhillä paimentolaisilla oli näitä (tai samoista kantavanhemmista polveutuvia, mutta hieman kookkaampia) koiria, jotka toimivat isäntäväkensä apuna lammaspaimenina ja valtelevien paimentolaisheimojan turvana.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Tibbe on keskikokoinen, pienehkö koira, jolla on sopusuhtainen ja tasapainoinen olemus. Rodulla on riippuvat, karvojen peitossa olevat korvat ja selän päälle kiertynyt häntä. Erikoista rodussa on takaraajojen erityisen alhaalle sijoittuneet kintereet, jonka ansiosta koiran on ollut helppo liikkua vaikeakulkuisessa vuoristomaastossa. Tibben säkäkorkeus on 36 - 41 cm. Karvapeite on kaksinkertainen, karva on pitkää ja peittää kauttaaltaan koko koiran. Myös päässä, raajoissa ja korvissa karva on pitkää. Karva voi olla suoraa tai laineikasta, mutta ei koskaan kiharaa eikä silkkistä. Tibbellä kaikki muut värit suklaan- tai maksanruskeaa lukuunottamatta ovat sallittuja. Turkinhoitoon kuuluu noin viikoittainen kampaus sekä säännöllinen pesu ja kuivaksi föönaus.

Luonne ja käyttäytyminen

Tyypillinen tibbe on valpas ja ilmoittaa äänellään vieraista, ei kuitenkaan suhtaudu aggressiivisesti vieraisiin. Rotuyhdistys kertoo, että kahta samanlaista tibbeä ei ole ja tyhjentävän luonnekuvauksen antaminen on vaikeaa. Tibbe on kuitenkin älykäs ja toimelias rotu, joka kiintyy vahvasti omaan perheeseensä. Itsetietoinen ja omanarvontuntoinen koira, joka kietoo helposti omistajansa pienen tassunsa ympärille... Tiibettiläinen on aito ystävä, joka on omilleen hyvin uskollinen.

Käyttö ja harrastukset

Tibbe on nykyisin lähinnä seura- ja näyttelykoira. Näyttelyiden lisäksi tibbe sopii moneen muuhunkin harrastuslajiin, kuten agilityyn, tokoon, koiratanssiin, flyballiin, jälkeen jne...

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti