Valkokurkkurosella

019931422_r
Valkokurkkurosella
019525437_r
Valkokurkkurosella

Valkokurkkurosella (Platycercus eximius)

Valkokurkkurosella on korean värinen papukaijalaji, joka elää luonnonvaraisena Australian kaakkoisosassa, Tasmaniassa ja Uudessa-Seelannissa. Lajista tunnetaan kolme alalajia: eximius, elecica ja diemenensis. Valkokurkkurosellat elävät valoisissa metsissä, maatiloilla, savannilla, puutarhoissa ja puistoissa aina 1 250 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Valkokurkkurosellan pituus on noin 36 cm ja paino 95–120 grammaa. Sen höyhenpuku on varsin värikäs ja kirjava. Naaras on haileamman värinen. Nuoren linnun niska ja takaraivo ovat vihreät, muuten se muistuttaa naarasta.

Pari muodostaa elinikäisen liiton. Naaras munii neljästä yhdeksään, tavallisesti viisi munaa, joita se hautoo kolmisen viikkoa. Poikaset jättävät pesän viisiviikkoisina ja pysyttelevät vanhempiensa seurassa vielä kuukausia, elleivät nämä pesi toistamiseen. Aikuisen puvun nuori lintu saa vuoden ikäisenä.

Lajin ruokavalio koostuu siemenistä, viljasta, marjoista, hedelmistä sekä hyönteisistä ja niiden toukista. Talvisin parvet ruokailevat orapihlaja-aidoissa marjoja syöden. Paikoin ne ovat harmillisia puutarhatuholaisia syöden muun muassa sitrushedelmiä. Lemmikkeinä valkokurkkurosellat syövät undulaattien siemensekoitusta ja myös hedelmiä voi tarjota.

Laji
Intro_bird
Mainos
Logo-labyrintti