Walesinterrieri

022385160_r
Walesinterrieri
022127671_r
Walesinterrieri
019842251_r
Walesinterrieri
021968339_r
Walesinterrieri

Walesinterrieri on Iso-Britanniasta kotoisin oleva, tasapainoinen ja tiivisrakenteinen, keskikokoinen terrieri. Se on yksi vanhimmista terrieriroduista ja polveutuu alkuperäisestä Black and Tan-terrieristä. Ensimmäiset maininnat mustaruskeista Walesissa luolametsästykseen käytetyistä terriereistä löytyvät jo 1000-luvulta. Englantilainen linja hiipui vähitellen 1800-luvun lopulla, kun taas walesilaiset kehittivät omaansa edelleen. Walesissa perustettiin vuonna 1860 rotujärjestö walesinterriereille ja tällöin rotunimi walesinterrieri hyväksyttiin. Walesilaiset olivat tarkkoja pyrkiessään säilyttämään rodun hyvät metsästysominaisuudet, eivätkä tunnustaneet walesinterriereiksi pitkään aikaan muita koiria kuin ne, joilla oli puhtaasti walesilaiset verilinjat. Tällöin walesinterrieri oli yleisvaikutelmaltaan varsin karkea ja pian englantilaiset alkoivat jalostaa rotua tyylikkäämmäksi koiranäyttelyitä ajatellen. Näin nykyinen wales on saanut muotonsa.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Karkeakarvainen perusterrieri, joka muistuttaa tyypiltään karkeakarvaista kettuterrieriä, ollen tätä rakenteeltaan hieman vahvempi ja väritykseltään mustaruskea. Rungoltaan neliömäinen terrieri, jolla on ryhdikäs olemus. Säkäkorkeudeltaan korkeintaan 39 cm. Värityksenä tavallisimmin musta punaruskein merkein (black and tan) tai musta harmaankirjava (grizzle) punaruskein merkein. Musta väri kintereiden alapuolella on vakava virhe. Karva on karkeaa, kovaa, tiheää ja hyvin rungonmyötäistä. Turkki vaatii säännöllistä trimmausta nyppimällä 3 - 4 kertaa vuodessa. Näyttelykoiran turkin kunnossa pitäminen on huomattavasti työläämpää.

Luonne ja käyttäytyminen

Iloinen ja hyväntuulinen, temperamenttinen ja tulinen. Työkoiraksi soveltuva, energinen, aktiivinen ja peloton koira. Leikkisä, utelias ja terriereille tyypilliseen tapaan itsepäinen. Itsevarma, ei juuri koskaan ujo, muttei myöskään aggressiivinen, vaikka tarpeen vaatiessa aina valmis puolustautumaan. Sitkeä ja väsymätön koira, joka tarvitsee paljon toimintaa. Sopii yhtä hyvin maalle kuin kaupunkioloihin, kunhan saa tarpeeksi tekemistä ja määrätietoisen tapakasvatuksen.

Harrastukset

Walesi sopii esimerkiksi kettuluolille, raunioille, agilityyn, tokoon, näyttelyihin... Lenkkikaverina se on väsymätön ja sopii aktiivisen lenkkeilijänkin kaveriksi.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti