Weimarinseisoja

018764793_r
Weimarinseisoja
022436800_r
Weimarinseisoja
021738347_r
Weimarinseisoja
022673423_r
Weimarinseisoja

Weimarinseisoja on saksalainen harmaa lintukoira, jolla on erikoisten silmiensä ansiosta varsin vangitseva ja "läpitunkeva" katse. Tämän monipuolisen seisojan alkuperästä on useita eri teorioita. Varmaa on vain se, että jo 1800-luvun ensi kolmanneksella Weimarin hovissa pidettiin näitä koiria. Silloin niissä oli vielä runsaasti jälkikoiran ominaisuuksia, kunnes niitä alettiin myöhemmin risteyttää mm. kanakoirien kanssa. Noin vuonna 1890 alkoi rodun suunnitelmallinen jalostus ja rotukirjaan otto. Weimarinseisoja hyväksyttiin Saksassa lopulta vuonna 1896.

Ulkonäkö ja turkinhoito

Sulavalinjainen, jäntevä ja lihaksikas metsästyskoira, jonka koko vaihtelee keskisuuresta suureen. Weimarin ehkä silmiinpistävin ulkomuodollinen ominaisuus on eri sävyinen harmaa karvapeite ja silmät, jotka ovat pyöreät ja aikuisella koiralla meripihkan väriset. Pennun silmät ovat taivaansiniset. Säkäkorkeus on uroksilla 59 - 70 cm ja nartuilla 57 - 65 cm. Värityksenä hyväksytään eri sävyiset harmaat; hopean-, kauriin-, tai hiirenharmaa tai niiden väliset sävyt. Vain pieni valkoinen merkki rinnassa tai varpaissa sallitaan. Joillakin yksilöillä saattaa olla keskellä selkää tumma "ankeriasjuova". Weimareilla on kaksi eri karvanlaatua; lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen. Lyhytkarvaisen koiran karva on hyvin tiheää, vahvaa ja rungonmyötäistä. Pitkäkarvaisen koiran karva on pehmeää, rungonmyötäistä tai hieman laineikasta ja se muodostaa hapsuja mm. raajoissa ja hännässä. Turkki on hyvin helppohoitoinen.

Luonne ja käyttäytyminen

Intohimoinen ja aktiivinen koira, jolla on vahvat hermot ja hyvä koulutettavuus. Sillä on erinomainen hajuaisti. Metsästyskoirana se on järjestelmällinen ja kestävä hakija, ei liian kiihkeä. Luotettava seisoja ja vedestä noutaja, joka on halukas tarttumaan petoeläimiin ja muuhun riistaan. Terävä, tarmokas ja älykäs. Tarvitsee kunnollisen tapakasvatuksen sekä tarpeeksi toimintaa, ettei pura tarmoaan esimerkiksi omistajan kämpän omatoimiseen "sisustamiseen"... Weimarilla on taipumusta puolustaa kotiaan, joten sopii myös vahtikoiraksi. Tasapainoinen koira, joka tulee toimeen ihmisten ja muiden koirien kanssa. Perhekeskeinen koira, joka suhtautuu yleensä pidättyvästi vieraisiin. Etenkin urokset saattavat olla varsin dominoivia.

Harrastukset

Omimmillaan weimari on metsästäjän kaverina. Lisäksi niitä näkee myös koiranäyttelyissä. Weimari on aktiivisen ihmisen koira, jota ei suositella kerrostaloon.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti