Whippet

020322214_r
Whippet
021281120_r
Whippet
020972747_r
Whippet
020972746_r
Whippet

=== WHIPPET ===

Vinttikoirien pieneen ryhmään, joita Suomessa tunnetaan 13 eri rotua, kuuluu myös whippet, toiseksi pienin vinttikoirarotu. Whippet on keskimäärin kooltaan n. 45-51 cm korkea ja painaa n. 9-15 kg. Sileäkarvainen, hajuton koira, jolla on siro, mutta voimakkaan lihaksikas vartalo, sulava liikunta ja mitä lempein käytös.

Vinttikoirat aiheuttavat melkoista ihmettelyä ja ennakkoluuloja ihmisten keskuudessa niiden niin kovin erilaisen ruumiinrakenteen vuoksi. Vinttikoiria ei pidetä nälässä, jotta ne olisivat vinttikoiran näköisiä, vaan ne yksinkertaisesti ovat sen mallisia.

Kapea, pitkä pää, lihaksikas vartalo, pitkä, ruoskanomainen häntä ja syvä rintakehä kuuluvat vinttikoiran tyyppiin. Sen vartalo on kehitetty valtaviin nopeuksiin ja ketteriin loikkiin ja vaudikkaisiin tilanteisiin. Sen syvän rintakehän on annettava suojaa ja tilaa voimakkaalle sydämelle ja keuhkoille. Ja sen hyvin muodostuneet lihakset takaavat voiman ja kestävyyden. Whippet on siis varsin sporttisen näköinen ja varteenotettava rotu harkittaessa koiran hankkimista perheeseen. Pienen kokonsa, helppohoitoisen turkkinsa ja hiljaisen olemuksensa vuoksi rotu soveltuu erinomaisesti myös kaupunkiasutukseen. Matkalle lähdettäessä whippet on helppo napata kainaloon kuljettaessa junalla, laivalla tai bussilla.

Whippetin ulkoilusta mainittakoon, että se rakastaa retkeilyä luonnossa perheen parissa, jota se ei varmasti jätä lähteäkseen omille tutkimusmatkoille. Mutta vastoin yleistä luuloa whippettiä ei tarvitse kuitenkaan lenkkeilyttää kymmeniä kilometrejä päivittäin, vaan se tyytyy monen muun koirarodun tavoin perinteiseen lenkkeilyyn. Puolitoista-pari tuntia päivässä jaettuna kahteen - kolmeen lenkkiin riittää useimmille. Elementissään se on kuitenkin saadessaan juosta tuulen nopeudella vapaana nurmikentällä tai jollain muulla aukealla paikalla, kunhan autoteitä ei ole lähettyvillä ja muukin liikenne on minimissä.

Whippet ulkoilee myös kaatosateella tai kovalla pakkassäällä, mutta pikaisen pissatuslenkin jälkeen se kömpii mielellään isäntäväkensä peiton alle ja tuhisee siellä tyytyväisenä, muusta maailmasta piittaamatta.

Vaikka whippet on rotuna erittäin kiltti, se ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi luonteeton. Sen toinen minä on erittäin rohkea ja terhakka, se tulee erinomaisesti toimeen toisten koirien ja ihmisten kanssa.

Aivan oma lukunsa on rodun hyvä terveys, joka on varteenotettava asia tämän päivän monien sairaiden rotujen keskellä. Lonkkavika, krooniset silmä- ja korvasairaudet ovat tuntemattomia whippeteille. Samoin luonnevika, luonnevikainen whippet on suoranainen harvinaisuus.

Harrastuksena whippet on todella monien mahdollisuuksien koira. Loistava koira sellaiselle, joka ei tyydy pelkästään lenkkeilyyn, vaan haluaa harrastaa muutakin. "Köyhän miehen vinttikoiralla” on pienestä koostaan huolimatta suuren koiran ominaisuudet. Siihen tosin vaaditaan omistajaltakin jo jotakin. Useimmat tuntevatkin whippetin juuri kilpaa juoksevana koirana. Siihen ei toki heikkokuntoinen koira pystyisi.

Näyttelyistä kiinnostuneelle whippet sopii myös mainiosti. Sen linjakas ulkonäkö, vauhdikkaat liikkeet ja hieno käytös ihastuttavat yhtä hyvin kehässä kuin kehän reunoillakin olevia. Eikä tottelevaisuuskentillekään meno ole outo asia whippetin kanssa. Whippet oppii suhteellisen helposti, se on hyvin herkkä ja tunteellinen eläin, jota harvoin tarvitsee kovistella ja jolle tarvitsisi korottaa ääntään.

Whippet kotioloissa

Whippet on kotioloissa rauhallinen, perheen toimintoihin osallistuva, seurallinen kaveri. Sosiaalinen, laumaviettinen koira viihtyy siellä missä muukin lauma, johon ihmisetkin siis kuuluvat. Yksi whippetin ominaispiirteistä on peiton alla nukkuminen - ja mieluiten sängyssä - mikäli se sille sallitaan. Tämä asia kannattaakin pentua hankittaessa perheen kesken ennakkoon sopia ja toimia pennun tultua sen mukaisesti. Whippet pitää läheisyydestä ja onkin oiva valinta ihmiselle, joka arvostaa "rapsuteltavaa" koiraa.

Whippet on sosiaalisen luonteen omaava rotu, jolla on moneen muuhun rotuun verrattuna suhteellisen vähän dominanssia. Whippet tuleekin yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa, joko oman- tai muunrotuisten kanssa. Lieneekin yleisempää, että törmäät useamman kuin yhden whippetin omistajaan. Tapakasvatukselliset asiat whippet oppii helposti mikä osaltaan mahdollistaakin useamman koiran pidon. Tapakasvatuksessa ja koulutuksessa voidaan hyödyntää erinomaisesti laumavietin käyttöä. Whippet tulee yleensä hyvin toimeen myös muiden eläinten kanssa

Whippet vinttikoirana rakastaa liikkumista. Se ei vapaana ollessaan ole hyödyntämättä laajoja aukeita alueita, jollaisella juostessaan riemu kuvastuu sen olemuksesta. Irti ollessaan whippet liikkuu aktiivisesti, mikä esimerkiksi kesäkeleillä kannattaa huomioida vesipullon muodossa. Talvella ulkoiltaessa on parasta pitää whippetillä takkia tai kovilla pakkasilla jopa haalaria.

Lähde Whippet-Harrastajat ry:n pentuopas, © W-H ry

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti