Yorkshirenterrieri

022512314_r
Yorkshirenterrieri
021655421_r
Yorkshirenterrieri
021759405_r
Yorkshirenterrieri
022457106_r
Yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrieri on maailman toiseksi pienin koirarotu chihuahuan jälkeen. Suomessa rotu on melko harvinainen, ja yorkshirenterriereitä rekisteröidään alle 100 vuodessa. FCI:n luokitus: Ryhmä 3 terrierit, alaryhmä 4 kääpiöterrierit; käyttökoetulosta ei vaadita.

HISTORIA

Yorkshirenterrieri on alkujaan skotlantilaista alkuperää oleva pitkäkarvainen kääpiöterrieri. Se jalostettiin 1800-luvulla pyydystämään rottia. Rotu on keinotekoisesti jalostettu yhdistelemällä useita pieniä terrierirotuja. Yorkit noteerattiin ensi kerran omaksi rodukseen vuonna 1886. Sitä ennen se oli vain yksi muoto skotlantilaisista terriereistä. Varhaisin rodun oletetuista kantaisistä on kaiketi ollut watersidenterrieri, joka oli jo 1700-luvun puolivälissä varsin yleinen Yorkshiren alueella. Yhtäläisyyksiä nykyisiin yorkshirenterriereihin on mm. värityksessä sekä silkinpehmeässä karvassa. Toisen merkittävän kantarodun uskotaan olleen varhainen skyenterrieri, josta edelleen kehitettiin mm. paisleynterrierit sekä clyesdalenterrierit, jotka nykyisten yorkshirenterriereiden lailla olivat silkkikarvaisia. Molemmat rodut tosin ovat nykyaikaan tultaessa kadonneet itsenäisinä rotuina. Clyesdalenterrierejä tavattiin vielä 1900-luvun alussa mm. Amerikan terrierikenneleistä.

ULKONÄKÖ

Yorkshirenterrierillä on pitkä, silkkinen karvapeite, joka laskeutuu suorana ja sileänä maahan saakka. Rotu on ryhdikäs, pystykorvainen ja terrierimäinen, sen runko on hieman korkeutta pidempi. Aluskarvaton turkki on pitkää, päässä ja rinnassa on kullanväristä ja muualla turkin väri on tumman teräksensininen. Yorkshirenterrieri painaa enintään 3,1 kg. Etenkin turkin pituuden suhteen ollaan varsin tarkkoja, sillä juuri pitkä silkkikarvainen turkki tekee koirasta rotupuhtaan. Rodun korkeasta jalostusasteesta ja jalostusketjun lyhyydestä johtuen varsin usea koira kasvaa yli rotumääritelmässä sallitun 3,1 kilogramman. Myös värivirheitä esiintyy paljon. Etenkin kokomustan värityksen aikaansaava geenivirhe on ilmeisen hallitseva, josta seuraa, että kaikista mustan koiran pennuista tulee automaattisesti mustia. Korvat ovat pienet, V-muotoiset ja pystyt, eivät liian kaukana toisistaan. Korvat ovat lyhytkarvaiset, väriltään hyvin syvän ja täyteläisen kullanväriset. Häntä on Runsaskarvainen; karvapeitteen väri on etenkin hännän päässä tummemman sininen kuin rungossa; nousee hieman selkälinjan yläpuolelle. Häntä on mahdollisimman suora ja pituudeltaan suhteessa koiran kokoon.

LUONNE

Valpas ja älykäs kääpiöterrieri. Vilkas ja tasapainoinen.

YORKIT SUOMESSA

Ensimmäiset yorkshirenterrierit tulivat Suomeen jo 1930 luvulla, mutta sittemmin kanta hävisi. Kasvatustyö alkoi uudelleen 1960-luvun alussa, ja nykyisin rotu on saavuttanut vakiintuneen aseman. Viime vuosina rodun rekisteröinnit ovat olleet laskusuunnassa, ja vuonna 1999 rekisteröitiin 61 yorkkia. Rodun harrastajilla on oma rotuyhdistyksensä, Yorkshirenterrierit ry.

Lähteet: Wikipedia, Koirat.com, SKKY Yorkshirenterrierin rotumääritelmä.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti